Tinggalkan Jejak :D

Pages

Friday, December 27, 2013

Imtihan Imtihan. !

Pejam celik pejam celik pejam celik.............................................................................. dah nak final!!


lagi beberapa hari lagi nak berjuang untuk paper semester 3 ni. tak lama lagi semester 3 akan berakhir dan akan bermulanya semester 4. wuhuhuhu.. rasa macam tak sabar pulak nak habiskan semester 4 dan nak naik tahun 3. weeee

perghhhh. tapi takot jugak bila difikirkan balik, naik tahun 3, mesti subjek dah mula tough, Allahu.. harap harapnya aku boleh menjadi orang yang sangat tough untuk menempuhi!

ehh,, citer pasal tahun 3 pulak, tahun 2 pon tak abes lagi. baru nak habes semester 3, cara macam dah habes semester 4 je.. hikhikhik


alhamdulillah, slip peperiksaan nampaknya dah boleh diprint out.erkkkk... macam takot je!

sem ni agak tough la subjek, so, please do pray for me kay :')

takot, im not well prepared dgn emosi sem ni betul2 tak stabil. doakan i get absorb everything before entering the examination hall. memandangkan den pekse banyak kat stadium, maka, ketakutan tu kian mendidih. hohoho..

BUAT KENGKAWAN YANG BAKAL EXAM, BEST OF LUCK KAY! JANGAN LUPE BACA DOA BEFORE MASUK EXAM. TENANGKAN DIRI. MAY ALLAH EASE EVERYTHING. BITAWFIQ WANNAJAH!! :D

Tuesday, December 24, 2013

The Fittest Will Survive!

Alhamdulillah. Alhamdulillah... :D


Alhamdulillah. dah tiba masanya untuk study dalam minggu belajar ni (study week).. lagi berapa hari  nak exam boh,, seramm!

Act, apa ttbe tajuk the fittest will survive ni?? haa.. nak tahu pe citer??? jeng jeng jeng... ahahaa

Sebenarnya, saya baru je balik dari Banting ni. Ada camping yaaa! 4 hari 3 malam yang mana kami kena survive dalam hutan paya bakau.. tanpa bekalan makanan, tanpa air. hidup dalam tempat yg berselut selut.. oh mannn! masa first time jejakkan kaki kat situ, nak menangis pon ada T.T yela!! dah la xde toilet. tade makanan, minuman, dgn laut nya kotor, sungainya berminyak. ada macam2. ular? haaa. tapayah cakap la tersangattt banyak.. pagi petang siang malam, kerja kami potong kayu bakau je.. nak hidup la katakan

4hari tak mandi. dengan pakaian uniform. dari hari first, gitu la sampai hari last. bau? toksahhh cakap la bau nya. MASYA ALLAH. orang yg lalu tepi kami confirm pengsan kau..haaa. penangan bau kami. hahaha
tapi alhamdulillah. kami survive sampai ke akhirnya.

dengan hari ke 3 kami, kena explorace. bayangkan kena berjalan. dahla sangat jauh. dari pantai kelanang, sampai bukit jugra sana.. naik bukit pulak. Allahu.. hanya Allah saja yg paham macam mana penatnya kami. sampai rasa nak give up. masa tgh kat check point terakhir, group kami terbongkang tepi jalan, sebabnya? dah tak mampu nak cari checkpoint yang terakhir. hahaa.. lawak lawak.

tapi alhamdulillah. bila dapat naik ke bukit jugra tu, tersangat seronok. dengan ada para gliding. perghhhh.. siyesly best! gi la naik! tmpt yg menarik kot!
smgt dak aku buat keje? hahaha





team kami yang hebat.yeah!
wajah wajah keriangan nak balik. lalalala


Alhamdulillah. cerita camping dah tamat. sekarang ni buku pulak harus dibuka. haha. doakan saya berjaya yup!

Thursday, December 5, 2013

berazam

Aku berazam aku tidak akan lagi menangis
Aku berazam untuk tidak lagi jatuh cinta buat masa ni
Aku berazam untuk tidak lagi buka hati aku untuk sesapa
Aku berazam untuk tidak lagi mempercayai janji janji manis lelaki
Aku berazam untuk tidak lagi menoleh ke belakang
Aku berazam untuk tidak lagi lemah
Aku berazam untuk teruskan kehidupan aku macam dulu
Aku berazam aku perlu berjaya dalam hidup
Aku berazam untuk graduate
Aku berazam untuk belajar bersungguh-sungguh hingga berjaya

Doakan saya supaya azam saya tercapai. My heart ain't okay. Saya sangat sangat lemah :'(

Thursday, November 21, 2013

Alhamdulillah. DIA menegurku :')

When I'm alone, crying non stop, hoping for someone that I really need of. HE send me my beloved family and friends to guide me, care about me and help me to get up and accept the reality of life.

When I'm feel down and sometimes I dont feel good, HE guide me to perform a sunnah prayer like taubat,hajat and istikharah prayer . So that i'm feel relaxed and redha for what had happened

When I always say, "If" and still cannot accept the faith, HE send the messages to me thru my friends, for example: I'm always say If we didn't this didn't that,and the next day, my friend gave a tazkirah about DON'T USE IF. Allahu. Allahu.. HE really loves me.

Apa pun yang kita lakukan, ingatlah! Allah sentiasa bersama kita. In everything we do, everything we did, Allah always looks on us. Alhamdulillah. terima kasih Ya Allah :')

Saturday, November 2, 2013

Rindu Pengubat Luka

Assalammualaikum. :D

Oktober telah pun berlalu. November pula menyusul. wuuuuuu! mid sem break telah pun tiba. mid test pula telah sedia menanti. aiyooo. need to struggle more. mid test kena gempak! in sha allah. doakan saya ye semua :D!

Cik yana ada lagu yang cik yana suke sangat dengar. wohoo. nak dengar? okay. sila PAUSE lagu kat atas tu dulu ye baru tekan butang PLAY di video bawah ni. heeeee


nah sekali liriknya. jom kita karoks! hehe

Sering kali ku terkenang saat kau tersenyum
Lalu memandang ku
Tapi, kini pabila kau tiada di sisi
Ku terdampar layu, beralunan sepi
Melayang-layang dihembus bayumu

Tak ku ulangi kesilapan itu
Maafkan aku
Mengguris hatimu
Berilah ku ruang perbaiki diriku
Aku merayu kembali kepada ku
Rindu pengubat luka

Korus
Ku masih memerlukan belaian kasih
Dan tawa mesramu
Kau seretku ke dalam rongga hatimu
Salut kerinduan menggamit menusuk di kalbuku
Terangi hidupku dengan cahayamu

Tak ku ulangi kesilapan itu
Maafkan aku
Mengguris hatimu
Berilah ku ruang perbaiki diriku
Aku merayu kembali kepada ku
Rindu pengubat luka

Walau ku dilupakan
Namun jangan kau lupakan detik bersama

Tak ku ulangi kesilapan itu
Maafkan aku
Mengguris hatimu
Berilah ku ruang perbaiki diriku
Aku merayu kembali kepada ku
Tak ku ulangi kesilapan itu
Maafkan aku
Mengguris hatimu
Berilah ku ruang perbaiki diriku
Aku merayu kembali kepada ku
Rindu pengubat luka

notakaki: lagu ni untuk awak :')

Tuesday, October 29, 2013

Busy Busy Busy!

Assalammualaikum

Minggu ni akan menjadi minggu yang paling SIBUK bagi saya. T.T
Dengan assignment nak kena submit
Dengan presentation nak kena present.
Almaklumla last week before cuti mid sem.
And guess what? 
Tiap tiap malam ada kawad T.T
Penat sangat! dahla kelas pagi keesokkan harinya
And my  hols will be burn disebabkan ada pertandingan kawad.
Huhuhuhu. fuhhhh fuhhhh
It's okay, it's alright!
There's always a rainbow behind a heavy rain.
Mungkin ada hikmah disebaliknya. In sha Allah :)

cc: Adibah Faizah

And yes, kami wakil Negeri Sembilan yang akan bertanding untuk kawad kaki at Port Dickson. Wish us all the best yup :D . scaryyyyyy!

Thursday, October 24, 2013

broken heart





i know trust take years to repair, but please try to forgive and forget :')





p/s: i'm trying to be tough :')

Tuesday, October 22, 2013

Bila ulcer, semua benda tak kena :(

Assalammualaikum bloggers :(


Kenapa cik yana masam muka? Kenapa ye agak agak? Huuhuu.. Dalam mulut cik yana ada satu ulcer. makin lama makin besar. sakit sangat :(

Bila ulcer mula bermaharajalela dalam mulut saya ni, macam macam ragam la yang mula mengancam diri ini. waduh ayat. XD . haha. Siyesly, bila ulcer ni, semua benda nak buat tak kena. rasa macam nak nages je T.T

Ulcer itu apa? alamak. sorry la tak terangkan kat uolls apa tu ulcer. Orang kelantan kata ulcer tu nepuh. Ada istillah orang lain pakai mata ikan. haa. ikot korang la apa mende nak panggil tu. *taknak letak gambar, nanti ada yang pengsan pulak*

Ulcer ni ada orang kata disebabkan kurangnya pengambilan air. Badan kita kekurangan air. so, bagi anda anda yang mengalami macam saya ni haa, banyak2 kan la minum air. Botol besar la baguihhhh! Kalau ada makanan yang anda dapati anda makan, akan mengakibatkan ulcer menapak dalam mulut anda, kurang2kan makan benda tu or dalam erti kata lain STOP at once. haha. macam saya ni, oren dgn pisang. dua makhluk ni kalau saya makan confirm! so, jgn hadiahkan buah2 ni kat saya ye. sekian!

Tak seronoknya pasal ulcer ni, bila dia naik kan, nak makan pun tak lalu. perut lapar, tapi mulut menghalang untuk mengunyah. sakit bak angg! tak tipu!..Bila tak lalu makan, badan pun mula susut sikit demi sikit.. haihhh.. tak elok diet begini. Ulcer ni buat kita limit nak bercakap tau. diam je. nak gelak pun payah. (tapi alhamdulillah la kurang sikit dosa bercakap.Alhamdulillah!) Nak buat kerja pun tak tenang, asyik duk berdenyut je.bengkak tengkuk saya sebab ulcer la. kelenjar la bengkaknya.

Orang tua tua kata, letak garam. wusshhh. kalau tahan perit merit nya, silakan~ pasti berguling guling menangis banjir satu Nilai ni kalau saya letak garam. insaffff! Ada orang kata, berus situ bagi darah, nanti dia baik la lepastu. haaa? sanggup ke nak letak berusgigi yg tajam tu kat ulcer tu? pedih!! seriuss! Senang kata, pergi la klinik or farmasi. Mintak bonjela or yg adik beradik dengannya. bonjela tu functionnya kurangkan pedihnya. nak makan minum boleh la buat sementara. untuk baikkan tu, mungkin lambat.

Apa apa pun, banyakkan minum air. Setiap penyakit ada ubatnya. Jangan risau. kita usaha+ikhtiar tuk sihat kan? Jangan marah Allah kenapa dapat penyakit itu ini. tapi sentiasa kata Alhamdulillah sebab Allah nak hapuskan dosa kita. kifarah dosa :) macam ulcer saya ni kan, Allah kurangkan saya bercakap. Makin kurang kita bercakap,makin kurang dosa kita.Allah sedang latihkan diri kita untuk kurangkan bercakap dan perbanyakkan berzikir.

Renung2 kan dan selamat beramal. Jaga kesihatan diri semua! Semoga Allah memberikan nikmat kesihatan untuk anda semua :D

Sunday, October 20, 2013

Hujung Minggu yang bermakna :)

Assalammualaikum bloggers!


Alhamdulillah. Alhamdulillah . Alhamdulillah. Tamat sudah kursus saya selama 2 hari di Dewan Kuliah Utama. Alhamdulillah.. eh eh. mesti semua tertanya tanya, cik yana kita ni pergi kursus apa? kan? haaa.. jengjengjeng~~~~~~

Saya pergi KURSUS PRA- PERKAHWINAN ISLAM.. yippy! hahahahahaha

okay saya dah berkursus tau uollss! so, boleh la kawen! bhahahhaa *menggatai!*

takdelahh uolls. cikyana joke joke je. takmau lagi la. mahu belajar dulu.dah kerja nanti baru cakap pasal kawen. hahaha

Nak tahu apa yang diceritakan? apa yang diceramahkan? haaa. nak tahu? pi la dengaq! hahaha. gurau2. Kursus ni bagus la kan untuk pasangan yang dah nak kawen. tp kan, sebagusnya, pergi kursus bila takde calon lagi. sebab apa? boleh cari ciri ciri yang kita nak :P. haha. yang dah ada calon tu, jgn la break up plak ttbe. cube untuk jadi yang terbaik la bila dah nak kawen tu. hewwww

Kursus tu ada mengajar kita bab Akidah, Akhlak, Hubungan Suami Isteri, Ibadah, Kesihatan, Kewangan dan banyaaaaaak lagi lah.Pensyarah pensyarahnya tip-top uolls. tak tipu punya! tapi kita kena la open minded. jgn la sengkek sangat otak tu. kan? baru la berkembang sikit!

Kat sini saya nak petik kata kata pensyarah yang saya sempat saya salin dan ingat la. nak berkongsikan bersama bloggers la ni :D


  1. "Kadang-kadang sesuatu perkara bagi lelaki tu kecil, tapi hakikatnya bagi perempuan perkara tu besar"-maksudnya, cam contoh kan, lelaki ni dah janji ngan isteri dia nak bawak gi giant, tapi bawak gi tesco plak. bagi lelaki, small matter ahh kan. hypermarket jugak. tapi bagi perempuan, besar matter nya.
  2. Lelaki ni egonya teramat lah tinggi. Tak salah kalau sekali sekala mengalah dengan pasangan. Mengalah bukan bermakna kalah! -ingat tu golongan lelaki! rugi tau bila ada ego dalam percintaan ni. sekali skala nak ego takpelah, ni kalau dah mau hari hari, naik meluat gak an pasangan nnti.huhuhu
  3. Jangan menghina/mencerca pasangan,samada dirinya, keluarganya, saudara-maranya, rumahnya or even kawasan perumahannya-even kata kampung kau banyak taik lembu, tak hingin aku nak pergi! itu pun dah dikira hina!
  4. Lelaki perlu serius dalam menuturkan perkataan "aku ceraikan kau". even lafaz tanpa niat, pon dah boleh jatuh talak. nak buat talak taklik pon, kena yg muhasabah, jgn seksa isteri! -contoh event yang lafaz tanpa niat, cam contoh pasangan tgh tgok tv, pastu ada satu babak ni, sang suami melafazkan cerai pada sang isteri, tapi si perempuan yg tgh tgok tv ni tadi terlepas scene tu, lalu dia bertanya pada suaminya ni, "bang, apa yg laki dalam tv tu cakap, ter miss la", pastu suami dia cakap, dia kata " aku ceraikan dikau dengan talak 3", Maka jatuhla talak! huhuuhuu.. sedihkan? sbb tu laki kena mainkan peranan!
  5. Jangan ungkit benda yang dah lepas. maafkan,lupakan dan mulakan hidup yang baru bersama. mengalahlah kalau itu dapat menyelamatkan hubungan



ambuihhh. kelass naa. bila citer bab kawen, semangat naa haa taip. *eh yana, ingt sikit esok ada 2 kuiz yang menanti haa!* maaf la naa, seronok bak angg! hahaha.. weee.. (calon pun takdak.*gatai ni!!*)

dengan bangganya. XD


notakaki: yang belum cukup umur, jangan gatal gatal nak kawin ye! umur belom cukup lagi. wahaha. jgn jeles :P



p/s: buat insan yg telah menyinggah dihati ini dan sedang kujagakan hati ini untukmu, moga awak menjadi lelaki yang soleh ye. Masih ada masa untuk kita perbaiki diri kita wak. Saya mintak maaf atas salah silap saya yang lalu. moga Allah memberi kita peluang untuk menebus kesalahan kita dan memulakan hidup yang baru bersama sehingga kita disatukan. amin. In sha Allah. :)



Wednesday, October 16, 2013

Lelong Novel- half price je :)

Assalammualaikum dear bloggers :D

Harini saya nak lelong every novels yang berada dalam bilik saya. Saya dah tak mahu simpan dah novel novel ni. nak baca berulangkali pon dah bosan. so decide to jual je la. kalau nak tolak kat newspaper lama, sayang sangat. so, ada tak yang berminat agak2? heeee



Sweet Sour- Nasz | RM21 RM10.50


L.U.V.E - Pingu Toha | RM16.50  RM8.30
Cinta Sufi - Ramlee Awang Murshid | RM10

Grr.. Geramnya - Feeza | RM21 RM10.50

143 - Pingu Toha |  RM20 RM10

Merahnya Ceri - Zulina | RM22  RM11
Untuk Awak Teja Aulia -Syud | RM20  RM10
Seteguh Fikrah Saleha - Aminah Mokhtar | RM23  RM11.50
Bukan yang pertama - Salina Ibrahim | RM34  RM17

Jangan risau, novel ni dah dibalut. cantik cantik lagi :)
Belum campur harga postage ye.


Semenanjung: RM6
Sabah Sarawak : RM8

Berminat ? nak beli? bolehlah contact saya ye :) 

emel : noorliyanan@gmail.com
hp num : 017-2753448
nak tinggalkan comment kat bawah ni pun boleh :)

siyes buyer only okay? nak ngorat ke kacau ke tak dilayan! hahaha
















Monday, October 14, 2013

Cute and Cuddly :D

Assalammualaikum :D

auwwww! comel tak tengok gambar kat atas ni? gambar kucing dengan arnab :D Selama ni mesti kita risau kan boleh ke kucing dengan arnab ni bersatu? tak gaduh ke?

Jawapannya: TIDAK! hehehe. nak bukti? nah video arnab dan kucing saya :D


Saturday, October 12, 2013

Kesiannya anak arnab ni :'(


Assalammualaikum.

Alhamdulillah. Saya dah selamat sampai ke rumah ada pukul 9 pagi tadi
Well, cuti kan? hehe. yippy!!! cuti seminggu kot. Hari Ahad boleh balik Nilai balik. heee
Tapi, hari jumaat dah kena balik la pulak, sebab Sabtu and ahad ada kursus la uollss. sobs sobs.. 
takpe takpe. dapat ilmu kan? alhamdulillah...

Ni nak cerita.. sampai je saya kat rumah,
Saya terus terkam newborn baby ni haaa.. (gambar kat atas)
Comel kan? heee.. tapi kan.. nak tahu sesuatu tak? sedih ni :'( .. Arnab ni cacat... dua dua kaki belakang dia tak berfungsi.. sian sangat :'(  Mak dia pun tempang. tapi sebelah kaki depan je. still boleh berjalan
Tapi ni, dua dua kaki belakang kot. sedih.. sayu tengok dia cuba jugak berjalan untuk hidup. kalau kat hutan ni, mau jadi mangsa haiwan lain. sian sian.

Bila tengok arnab ni usaha nak berjalan,saya realize, saya terdiam. Betapa semangatnya arnab ni cuba berjalan even Allah tarik nikmat kedua kakinya. Dia cuba jugak melompat seperti arnab lain even kaki tu hanya mampu diseret je. Allah, saya yang dikurniakan anggota yang cukup ni, tak nak berusaha mencapai kejayaan. saya yang serba lengkap ni asyik berputus asa. Tak bersyukur dengan nikmat yang Allah beri.Ni baru arnab, belum manusia yang saya lihat didepan mata. Apa patut kita berbangga menpunyai anggota yang cukup sedangkan kita tak gunanya untuk beribadat kepada Allah? Think back. Jangan terlalu berbangga dengan nikmat yang Allah berikan. Allah hanya pinjamkan kita sementara sahaja.. Ingat! Bila bila masa je Allah boleh tarik. Mana tahu, ttbe ditakdirkan Allah, excident.. patah kaki, patah tangan, remuk muka. Nah,, adakah itu nikmat yang kau bangga bangga kan selama ni? Masa tu baru nak duduk, menadah tangan mohon ampun pada Allah agar diberikan balik nikmat tersebut? 

Sesal dikemudian hari tidak berguna lagi. Selagi Allah bagi pinjam nikmat ni, gunakanlah ia dengan sebaiknya. Manfaatkannya dengan sebaiknya. Beribadat kepada Allah. Sentiasa bersyukur. Sentiasa membantu orang yang memerlukan. Jangan sentiasa berbangga dan riak dengan apa yang kita ada. Ingat. tak ada benda di dunia ni milik kita. even diri kita ni pon hanyalah pinjaman.kan? 

Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah, Segala keburukan tu datangnya dari dia saya sendiri. Saya tahu ada yang mencemuh bila membacanya. ini adalah pendapat saya. Saya bukannya sebaik malaikat, saya bukannya semulia nabi, saya hanyalah insan biasa. yang tak mungkin sempurna. Kalau ada teguran untuk saya, saya sedia menerimanya :)

p/s: ni video arnab yang comel sedang berusaha untuk berjalan. enjoy!
nak tengok, bolehla pause lagu kat atas tu. heeee..maafla bising dalam video tu. adik bising2.hehehe


Friday, October 11, 2013

Berbaik sangkalah dengan Allah


Assalammualaikum :)

Pernah kan korang semua rasa macam ni ? Pernah kan korang tak dapat apa yang korang hajati kan? Saya percaya semua orang pernah. termasuklah saya :).

Saya pernah nages kekecewaan. Saya pernah salahkan Allah. kenapa saya diuji seberat yang saya sendiri tak mampu nak tanggungi. Saya sendiri pernah mengeluh sebab saya penat berdoa macam macam, tapi tak dapat dapat.

Bila one day, kawan saya bercerita kat saya mengenai nasibnya, saya terdiam, saya terkelu.. baru saya realize. Ya Allah, berdosanya aku salah sangka pada-Mu... Dia tak bagi apa yang kita nak terus, tapi Dia nak kita berdoa pada-Nya, berusaha untuk mendapatkan sesuatu, ikhtiar dan  tawakal. Allah rindu nak dengar keluhan dan rintihan hamba-Nya. macam contoh kat atas tu. Baikkan Allah?

Allah tak makbulkan doa kita terus,sebabnya Dia nak uji hamba-Nya dengan sifat SABAR. dengan bersabar, kan besar nikmatnya! bila one day kita dapat apa yang kita nak bila kita sabar, fuhhh. tak tahu nak kata betapa seronok + gembiranya! kan? :D Allah sayangkan kita, sebab tu Dia tak bagi apa yang kita nak tu terus, Dia Maha Mengetahui akan sesuatu yang kita tak tahu. Manalah tahu, benda yang kita nak tu mendatangkan mudarat kepada kita? kan? Sabar jela. Allah tak kejam. Allah tak zalim. bukan Dia tak nak makbulkan, cuma Dia lewatkan sikit je permintaan dan doa kita. :)

"Jihad (holy fighting in Allah's Cause) is ordained for you (Muslims) though you dislike it, and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows but you do not know." (surah albaqarah:216)

translate:

Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.(surah albaqarah:216)

Kalau Allah tak makbulkan doa kita, cube realize balik, duduk, flash back balik diri kita ni. Ada tak maksiat yang kita lakukan?kalau ada, istighfar banyak2, buat solat taubat, berazam tak akan lakukannya lagi. In sha Allah,Allah akan mempercepatkan doa kita. Sesungguhnya, taubat sebenar2nya adalah taubat nasuha. Berazam tidak akan ulangi dosa yang lalu :)

Jangan pernah mengeluh dengan ujian Allah. Jangan pernah kata Allah tak adil. Orang ni Dia bagi, aku Dia  bagi ujian. Jangan. Jangan Jangan. Sentiasa bersangka baik dengan Allah. Allah takkan uji hamba-Nya kalau hamba-Nya tak mampu nak tandinginya. Allah tahu apa yang kita mampu. Allah uji kita tandanya Dia sayangkan kita. Dia taknak kita leka. Dia taknak kita alpa. Dia tak nak kita lalai. Dia nak kita back to Islam. Back to Al-Quran and back to Him. Baikkan Allah :') Alhamdulillah. Alhamdulillah.Terima kasih Ya Allah

Saya pun pernah rasai apa yang semua orang pernah rasa. Kecewa dalam percintaan? haha.. Ye, mmg kadang2 kita mengeluh, nape Allah putuskan hubungan kami.nape Allah biarkan hubungan kami tergantung tanpa tali?. apa salah kami. kenapa kami tak disatukan? sabar.. sabar.. sabar.. cube duduk. tarik nafas dan fikir. Hubungan yang belum lagi halal bagi kita kan dilarang oleh Allah.Sebaik-baik hubungan adalah hubungan yang sudah diHalalkan, iaitu Nikah. Memang kecewa kan bila ditinggalkan? bila digantungkan? tapi sampai bila nak bersedih? sampai bila nak meratap? dia bukan lagi hak kita. dia belum sah lagi jadi hak kita. jangan sedih, jangan marah.Jangan salahkan Allah kenapa dia putuskan kita, Jangan salahkan Allah kenapa dia buat kita bergaduh. Tapi bersyukur pada-Nya, sebab mungkin Dia taknak hamba-Nya terjerumus ke lembah maksiat, ke lembah zina.Mungkin Allah nak kita tunggu dulu, jaga hati, jaga iman dan tunggu masanya. Mungkin Allah dah tetapkan apa yang terbaik buat kita. Mungkin digantikan dengan yang lebih baik? wake up! and move on. jgn merayu. jgn meratap. bangun dan teruskan perjalanan. Perjalanan masih panjang. bagi yang tengah belajar tu, sudahla. setting balik niat kita. apa sebenarnya kita datang ke Universiti,Sekolah? untuk bercinta ka? atau untuk belajar? setting balik niat. fikir balik, kesiankan sikit pada mak ayah kita. In sha Allah, kalau benar dia jodoh kita, takkan ke mana. Berdoa lah. tak salah nak mintak moga "buah hati" kita tu menjadi suami/isteri kita. tak salah. itu hak kita nak berdoa. berdoalah. nak jaga hati kita untuk dia? pon boleh. jagalah. tapi bila dia bukan untuk kita, jangan bersedih.jgn kecewa. jgn meratap.Kita hanya mampu merancang, Allah yang tentukan. kalau Allah tak makbulkan doa kita, mungkin dia bukan yang terbaik buat kita. Sabar..

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Biasakan mulut dengan mengucap kalam Allah.

Alhamdulillah saya diuji dengn ujian yang Allah rasa saya boleh tandingi. Alhamdulillah, Allah masih sayangkan saya sebab tu Dia uji saya macam ni. Alhamdulillah, Allah tak sisihkan saya, kalau tak mesti Dia biarkan saya sampai saya jadi apa tah, wallahu'alam. Alhamdulillah, Allah kenalkan saya dengan buah hati saya tu. Alhamdulillah,Allah sampaikan hidayah-Nya melalui buah hati saya tu. Alhamdulillah, Allah sedarkan saya apa yang saya leka, lalai selama ni. Alhamdulillah, Allah masih menjaga kami. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.


kata kata SALAHUDDIN AL AYUBI;

1. Saya meminta KEKUATAN dan Allah memberi saya KESULITAN untuk membuat saya KUAT.
2. Saya bertanya tentang KEBIJAKSANAAN dan Allah memberikan saya MASALAH untuk DISELESAIKAN.
3. Saya meminta untuk KEMAKMURAN dan Allah berikan FASILITAS dan TENAGA untuk BERKERJA.
4. Saya meminta KEBERANIAN dan DIA memberi saya BAHAYA untuk DIATASI.
5. Saya meminta CINTA dan DIA memberi saya orang-orang yang BERMASALAH untuk DIBANTU.
6. Saya meminta NIKMAT dan DIA memberikan saya PELUANG.
7. Saya TIDAK MEMINTA apa-apa untuk DIRI SAYA,tetapi saya MENERIMA semua yang saya PERLUKAN


Moga buah hati saya menjadi seorang yang soleh, yang pandai menghormati dan menjaga kedua orang tuanya, menjadi insan yang berguna buat ummah dan islam, moga menjadi muslimin yang berjaya dan moga menjadi imam yang adil kepada isterinya dan menjadi ayah yang setia kepada anak-anaknya.Moga jodoh kita disatukan bersama.in sha Allah.. Kalau tak,saya doakan awak bahagia sentiasa dunia dan akhirat :)





Tuesday, October 8, 2013

Syukur syukur syukur :)

Alhamdulillah Alhamdulillah thumma Alhamdulillah

Assalammualaikum :D

Harini ada kelas dakwah dengan ustazah. Best sangat!
Walaupun ustazah agak "moody", asyik marah marah, tapi marah dia membina semangat kami
Dia tegur pasal cara mendakwah.
Nak berdakwah, tak semestinya kena bagi ceramah bagai2 kat orang
tak semestinya tulis kat wall fb, twitter dan sebagainya
tapi kena ingat, dakwah pun boleh untuk diri sendiri.Agar diri ni terbimbing, agar diri ni sentiasa beringat.
Dalam berdakwah pon kena ingat ye... berdakwah tak boleh berkasar.tak boleh paksa paksa, tak boleh maki maki
Kena ingat, nak mengubah seseorang mengambil masa jugak. jgn mengharap perubahan drastik
jgn mengharap orang akan ikot telunjuk kita.sebaliknya, berdoa pada Allah agar Allah berikan hidayah kepada orang yang ditegur tu agar dia lembut hati untuk menerima teguran tersebut.
Mana la tahu, teguran berhikmah kita, Allah bantu sekali? tengok tengok dia berubah. kan seronok bukan? :)
Cube bayangkan, orang tegur kita dalam keadaan marah marah, kasar, maki hamun, tengking, tak best kan?
kalau orang tu jenis akan terima teguran dia walaupun kasar begitu, tak pelah. mungkin dia biasa, or mungkin dia jenis yang tak kisah macam mana teguran tu. or mungkin dia jenis yg tak amik hati sangat walaupun kena macam tu.tp cube kalau orang lain yg selain daripada yang saya cakap tu? yang jenis kisah, yang jenis dendam, yang jenis sakit hati and ngata belakang? mesti dia nak berubah pon macam errrrrr, macam terpaksa la jugak an? an? ntah ntah, silap haribulan, kita yang ditengking balik. tak seronok la gitu.Cian tau orang yang kena tu, kalau ditegur pulak kat public,dahla orang ramai "nampak", malu dia, tak pasal2 aib kawan tu kita dah bukak. kan? apa kata kita slow talk baik2, bincang dalam bilik ke, telefon cakap baik2,hantar msg mungkin?.. haaa. kan lembut hati kawan tu nak terima pendapat kita :)

pernah ada orang kata: "jgn pandang pada perbuatan orang tu tapi dengarlah apa yang dia tegur"
ye, mmg setuju.tapi kena ingat jugak, dalam menyampaikan dakwah, kita kena perbaiki diri kita sendiri sebelum menegur orang lain. fikir, flash back diri kita balik, betulkah aku? baikkah aku? cube perbaiki, dan masa menegur kawan kita tu, cakap macam ni, "aku pun bukannya baik, aku pun masih belajar memperbaiki diri, teguran ni untuk kau dan juga untuk aku,kalau aku ada salah, tegurlah aku. marilah sama2 kita berubah".. haaa. kan comel macam ni :)

mama saya pernah cakap :
"dalam menegur, kita sendiri kena buat atas teguran tu jugak, sebab Allah akan uji orang yang menegur tu dengan ujian atas teguran yang dia buat"
errr, paham tak? macam ni, contoh ye, saya tegur diba, wei diba! jgn social sangatla.
tapi akan datang, kalau saya tak ambil teguran saya tu sebagai peringatan untuk saya, lama kelamaan saya yang "bersocial tu". paham tak? paham kan? haa, gitu la maksudnya..


Ingat! Rasulullah s.a.w pun berhemah dalam menyampaikan dakwah baginda. 
Didik umatnya dengan penuh sopan dan berhemah, kan ramai yang tertarik dengan Islam? alhamdulillah
cuba bayangkan kalau zaman Rasulullah menyampaikan dakwah dalam keadaan paksa paksa, marah marah,
agak agak Islam berkembang tak? agak agak ramai tak yang anut agama Islam?
*tepuk dada tanya iman*

panjang pulak typingnya. hahaha
sebelum mengakhiri, nak nasihat sikit ni,
"Jgn sentiasa mencari kesalahan orang, ingt, satu jari yang menunjuk, 4 jari kita menunjuk kita"
maafkan la kawan kawan kita yang pernah buat silap, jgn dendam. tak baik. jadilah pemaaf. :)


p/s: saya sentiasa maafkan sahabat2, kawan2,buah hati saya, sedara mara dan semuanya yang secara langsung or tidak langsung buat salah.. kita manusiakn? tak pernah lari dari kesilapan.jgn risau, saya tak pernah dendam ngan semua :D MAAFKAN SAYA SEMUA!





Monday, October 7, 2013

syuhhh marah. syuhhhh!

marah itu api. api tu dari syaitan. syaitan suka manusia yang marah marah. mesti dia akan kata, haha! aku dah dapat geng!

Nak marah? tak tahan sabar? woooo. rileks. take a deep breath! tarikkkk! lepasss.. then senyum! kan comel :)

kalau nak marah, dari diri, silakan duduk. tenang~ kalau tak boleh jugak, dari duduk, silakan baring. tenang~
tak berjaya jugak? silalah ambil wuduk.still x berjaya? dirikan la solat taubat :) istighfar istighfar banyak2. moga Allah menenangkan anda semua. jgn mencarut pulak ye :) kalau tak berjaya jugak, apa kata buat something yang anda suka. baca buku ke, online ke, telefon banyak2 ke. tak kisah la. asalkan boleh ceria! :D

Doa banyak2, mintak Allah tenangkan fikiran, doa banyak2 mintak Allah berikan kesabaran yang tinggi. Doa banyak2 mintak Allah kuatkan hati kita,Doa banyak2 mintak Allah lembutkan hati kita tuk menjadi pemaaf dan memaafkan. ye? :) Moga ALLAH merahmati kalian ye...


Thursday, October 3, 2013

saya deactivate fb??

Dear bloggy,

  Saya dah nekad nak deactivate facebook. Saya dah malas nak online. Saya dah malas nak bazirkan masa duk depan laptop dan online je keje. Ye, I'm admit, fb banyak information, fb banyak esaimen yang orang post dalam tu. tapi fb ni dah macam hantu dah bagi saya. ralit tau. rasa macam hari hari nak online. rasa macam hari hari nak tengok notify. sampai habes kredit sbb nak online jekk. buang masa. buang masa. buang masa!!!! hohoho..
biarlah orang kata saya tak social, biarlah orang kata saya duduk di bawah tempurung. biar lah biarlah. biarlah orang kata, kalau pakwe kau menggatal tanpa pengetahuan kau kat fb camne? biarlah. kalau dia betul sayang dan setia kat aku, dia takkan buat. betul tak? saya nak berubah. no more me yang dulu. kalau my brother boleh hidup tanpa fb, why can't i? betul tak?

ni pendapat i, kalau tak setuju, ikut suka la ye. hewhewwww.

Dear bloggy,

Saya cuma ada hanya blog. Saya cuma ada number maxis.. ini je yang saya nak pertahankan. 
Saya nak bercerita that's why saya buat kali kedua blog ni. hoho..

jangan salah sangka ye. saya berubah bukan kerana sesiapa. saya nak berubah demi kebaikan diri saya sendiri. that's why i wanna change. 

off from the keyboard.

Tuesday, October 1, 2013

Let's the time be the judge :)

 Everything that i've done, everything is not worth. Where i'm in the middle to change myself, there is always a wrong deed that i've done. Am i can't be the way of me? am i can't be the one that you proud of?why can't i? 

For now on, i'll understand. I had it enough. I dont want to hear any reasons from you. I dont want to have a discuss with you for a moment. Let's the time be the judge. I hope you are happy with anything you did. I dont want to disturb you anymore. I dont want to hurt you anymore. Enough. enough enough. i want to move on, i want to change. to change myself to make you please. 
 

untuk awak : " Biar masa yang menentukan kita dan biar takdir yang memisahkan kita" 

itu yang terbaik buat masa sekarang.
please do pray for me dear bloggers :')

Thursday, September 26, 2013

Pain


Struggle to achieve the best and the best for this sem. Pray for me :')

Thursday, September 19, 2013

Peace

I don't want anything. I just want peace.
I don't want you. I don't need you.Just leave me alone for awhile
I'm not myself. I'm lifeless. No life
I'm not a puppet nor a zombie. I have a heart and feelings. and yes! they do work
loyal. for every minutes and seconds
and you
hurting them more and more.killing them, breaking them into pieces.
Oh stress. I'm begging you. Please don't disturb me.
Can't you be nice with me even for a minute? 
I'm tired of being stress..i don't wanna. I want peace!



Inner peace! inner peace....


Friday, September 6, 2013

2 days left to start a new chapter :)

Assalammualaikum w.b.t

Pejam celik pejam celik. dah habis dah cuti semester. :'( so saadddd!
cutiku abes begitu sahaja dek kerana sispa. so saaaadd :'(
ahad ni dah nak kena balik pagi kerana sispa jugak. so saaaaadddd :'(
oh well. tak perlu ngeluh. tak perlu bising. diri sendiri dah decide nak pilih sispa. terimalah :')

2 hari lagi nak masuk semester baru.
9/9 - start a new day! 
tak sabar nak masuk kuliah, tak sabar nak jumpa rakan rakan!
tapikan,,,,
semester ni banyak maths T.T
arghhhh.. sayang sungguh kat maths!
oh well. semester ni kena achieve 3.00 ke atas! hoyeahhh!
kalu x pun, kena beat result cik "abg" I sorg tu. 3.76! perghh..zzzzz


dan dan. jadual saya tersangat la packed!!!
kelas malam di fakulti sains dan teknologi.
and guess what??
JUMAAT malam ada kelas!! waaaaa T.T
orang nak balik la hujung minggu!! adoiii
apalahh nasib ku....



Thursday, September 5, 2013

Hari Taaruf junior :D heeeee

I'm back ! phewwww.. lama betul kat sana. ingatkan sehari je tau. rupenya 2-3 hari jugak la kat sana. seb bek la dapat cabut balik harini. kalau tidak, kena lagi. tuk kemerdekaan pulak. Oh Tidak!!

Best memang best. penat memang penat. bengang marah sedih gembira semuanya bergaul sama rata.fuhhh mana tak nya, sampai sampai je asrama baru kat desa jati, tengah daftar ni, ada ke bro kat pejabat tu tanya saya, "kamu ni askar ke? " blink blink mata den dengo. bukannya dia nak tanya dulu unit beruniform apa ye dik. ni terus direct macam tu. apa? muka aku ada rupe askar ke???

Tunggu punya tunggu. memang dugaan betul. Kunci bilik pulak HILANG. omaigoody. saya nak merempat mana time time gini??dah la tade orang. tunggu punya tunggu, datang lak bro satu lagi bagi kunci MAIN. pastu dia tanya saya la balik awal ni ada program pape ke? saya jawab la Sispa. then bro tu jawab, sispa dah lama balik. asal baru nak balik? awak tipu ye! (dlm hati : kau ingat aku nak sangat ke balik awal???) luaran senyum jeee.ahahahaha

Naik la saya ke blok saya. tengah jalan jalan, pelik jugak tak jumpe bilik. rupenya jauh nunnnnnnnn sana bilik. terperuk kot. seram! tarik grill tak kunci, pulas tombol pun tak kunci. and guess what? 3 kipas kaki disetiap bilik tak bertutup. dengan kipas2 tu takde plak cage kat depan tu. togel je la dengan bilah kipas tu. serammmm! siyesly! hahaha (dlm hati: aku tak nak duk sini T.T)

Well, dah lama lama. rasa best plak rumah tu. tingkat satu kan. takde la tinggi sangat. dekat ngan lif and tangga. dekat ngan semua la senang cerita. Alhamdulillah. 

Dipendekkan cerita. petang tu kami turun booth sispa depan Stadium tertutup Nilai. the biggest biggest bos pergi dkp atas urusan utk menarik adik2 junior ni tuk join sispa. and as for us, decorate booth! hoyeah!! tapi tapi. bukan semua booth tu kami decorate, hanya dinding hiasan gambar2 dan moto je kami hias.

tadaaaa. ni la hasil nya. chantek tak?

Keesokkannya, kami kena turun lagi. depan dkp. dengan kalutnya kami, bersiap bagai datang la depan dewan pukul 4.30 rasanya dengan uniform lengkap. kami kena berarak dari dkp kami sampai ke fakulti ekonomi and muamalat! penat weiii. dah la naik bukit. ikot jalan songsang. teramaattttt la jauh! sabo jela~
Setibanya di FEM, kami pun bersuka ria la. haha. almaklumla, tradisi di USIM sepanjang orentasi, mesti di FEM makan sup gearbox! haha. tradisi mesti diwarisi. tak gitu?

muka kegembiraan setelah sampainya di FEM. haha!

Keesokkannya pulak (iaitu semalam), pada pukul 2.30 petang kami dikehendaki berkumpul di belakang stadium. haaa. part ni yang tak sabar ni. kena join buat gimik tuk budak budak junior ni! sempena majlis bacaan ikrar. as for our batch, setakat lari masuk and menyemak je. haha.gimik dia kat part ascending descending je :D

so tamat la sudah hari kami yang penuh gojessssss ni! okayla. penat ni. baru balik dari Nilai. so nak berehat. bye bye!

Sunday, September 1, 2013

Dear Bloggy,


Dear bloggy terchenta,

                      Sila la dengar bahawasanya saya MALAS nak balik Universiti lagi T.T . cutiku masih lagi panjang. belum lagi 9 September 2013, tapi dah kena balik esok.why ? why ? why? sobs sobs sobs

Kenapa kena balik awal? sebabnya, kena uruskan orentasi Adik adik chumel yang baru masuk ni haaa.kena uruskan bahagian Kokurikulum la.. SISPA kan. aiyooo. hajat dihati tak mahu pergi, tapi kesian la pulak dah kawan duk merayu rayu suruh pergi and memandangkan rumah dekat. Alaaaa lagi pun sehari je, pastu balik la rumah kan? boleh siap masuk bilik kat jati and cop katil awal awal kalau kena katil double decker *hope so*

So, nak tak nak, kena packing my beg tonight. Mama kata, siap terusla tuk next sem punya. angkut je terus. nanti bukak sem, balik lenggang je. Oh yes! brilliant idea mama! mmmmmmuah! sayang mama.hehehe

Alaaaa, tapi cik abang kita tak joinn.. sedih ni. sobs sobs. penat tau pujuk dia suruh pergi, tapi jawapan dia tetap sama. XMAHU. teeetttt...enough is enough. aiyakkk

okay la bloggy. stop disini. till my next post.mungkin esok mungkin lusa. 

BYE! :D

Saturday, August 31, 2013

Independence Day :D


Merdeka! Merdeka! Merdeka! oppsss. seronok melampau pulak.hikhik..

Bila sebut pasal merdeka ni. wushhh. teringat saya kat zaman kanak kanak riang ribena dulu. iyelah. waktu sekolah sekolah dulu.!! Masa sekolah rendah, mesti time merdeka ni, cikgu cikgu pakat jual bendera. Mesti punyerrrr! Alaaaa, bendera yang ada coklat bulat bulat kat dalam tu. tahu tak ? 
haaa. macam ni la. tahu kan?? femes ohhh bila time sekolah. mesti laku punyerr. sampai ada yang nages nages nak beli tak dapat. hahaha. kat sekolah jugak, teringat lagi, mesti pagi pagi buta datang sekolah, dengan cikgu la sekali, kemas kelas. hias bendera banyak3! sebab nak menang punya pasal la kan. *tp tak menang pun* sedih kan? haha.

Bila naik sekolah menengah pulak, wahhhh.. ni lagi la strong memory. semangat kemerdekaan dan patriotik meluak luak ni.haha. Masa form 2, sekolah kami nak masukkan dalam book of records malaysia la dengan buat bendera paling gergasi la kan. guess what? siang malam kami bercamping di surau sekolah bersama kakak kakak tingkatan 4 demi untuk menyiapkan bendera gergasi tu. pheww. penat. tapi best bila hasilnya! i wonder jugak masuk ke tak dalam book of records tu. hahaha. xamik tahu la plak. teruk kan? muehehe.
Masa form 4 pulak, masa ni my class dipilih oleh cikgu untuk menghias sekolah dengan bendera! well, rasa macam hebat sangat kan? takdela. cikgu yang mengajar saya tu suruh. besela bila cikgu kelas kan, mesti suruh kelas TERCHENTA bukan? hahaha. tapi masa ni saya tak pergi sebab balik. muehehe. sian dorang kena buat tanpa saya. bhahaha. *effect ke?* 

Bila naik Universiti ni. Kemerdekaan tu macam dah krikk. krikkk. krikkkkk. hahaha. semangat tu dah takde. entahla. buku sejarah,falsafah,hubungan etnik habis khatam dah. berbuku buku. bertebal tebal. tapi semangat tu tak wujud. adakah bila naik zaman keremajaan nak meningkat dewasa ni, semangat tu hilang?? kdg2 tak pasan pon merdeka. hahahaha. oh well, biasa la tu kan? ke lain? pape jela. yang penting 

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 56!
yeayyy!!!

nah saya selitkan video dari adikku terchinta. video lama ni. hehe..(sorry dik,nnti akk upah gula2. :P)

video