Tinggalkan Jejak :D

Pages

Thursday, September 14, 2017

Backpack ke Hatyai, Thailand Part 2

9 September 2017


Kami bangun seawal 5 pagi jam Thailand (6 pagi di Malaysia) bagi menunaikan solat fardu subuh. Setelah itu, kami berehat dan pada jam 7 pagi, kami turun ke pantry hostel untuk breakfast. Breakfast kami disitu hanyalah roti kosong dan jem. Air kopi/koko hendaklah dibancuh sendiri. "self service"

lagi sorang payah nak bangun, maka ada 3 cawan jela.hahaha
Setelah kenyang bersarapan, dan jam menunjukkan pkul 9 pagi, kami pun berjalan ke CHAN TRAVEL untuk aktiviti kami pada hari ini

CHANG PUAK CAMP

Kami tiba disini pada jam 10.15 pagi. Agak jauh jugak sebenarnya dari tempat kami tinggal ke sini. *padanlah harganya 500baht utk satu tempat, mmg berbaloi sbb jauh sgt perjalanannya*

Tibanya di pintu gerbang Chang Puak Camp, kami bergambar dulu.

no filter hokayy. haha
Disini terdapat pelbagai aktiviti, antaranya ATV, naik Gajah, Memanah, Menembak, Crocodile Show and Elephant Show. Untuk ATV dan naik Gajah, satu aktiviti ini berharga 500 baht, manakala memanah pula 10 anak panah bersamaan 150baht dan menembak berharga 100baht.
Disana terdapat pakej A dan pakej B yg mana telah merangkumi semua aktiviti ini. Harganya sebanyak 1000baht.




Kami decide untuk main 2 game sahaja. yang perempuan hendak menaiki gajah, manakala yg lelaki hendak berlumba ATV. haha. pengalaman menaiki gajah amat menyeramkan sebenarnya. Gajah yang kami naiki masih muda. dan sangat kuat merajuk! Perjalanan kami mengambil masa 30 minit dengan laluannya meredah hutan. Tibanya dia kawasan tasik, gajah tersebut dikehendaki melintas tasik tersebut. Gajah kami hanya berjalan separuh sahaja di dalam tasik tersebut. dan berhenti sangat lama. Tuan kepada gajah tu puas memujuk gajah tersebut untuk bergerak namun gajah tu tetap berdegil. dalam hati kami hanya Allah je yang tahu apa kami rasa. dalam hati jangan la gajah tu mengamuk baling kami masuk dalam tasik tu. tasik tu dalam!

Setelah tuan itu memujuk gajah tersebut, akhirnya gajah tu mengikut arahan. Kami selamat tiba di tempat permulaan. Sumpah, itu la first and the last saya merasa naik gajah. lepas ni tak mahu dahhhh! kesian + takot!

Lelaki pula baru memulakan perlumbaan ATV nya, yang mengambil masa 40 minit melalui jalan hutan. jalannya kurang mencabar berbanding di Malaysia kata mereka. well, u guys boleh try rasa and compare kot?



Setelah puas beraktiviti di Chang Puak Camp, kami pun meneruskan perjalanan kami ke destinasi seterusnya....

SAMILA BEACH, SONGKHLA

Yeszaaaa, tempat orang kata viral la. pantai di Samila,Songkhla yang terdapat patung mermaid bercanda di pantai. haha. Honestly, kami berempat tak selfie dgn patung tu sbb patung tu seksi sgt~ Little mermaid dalam disney pun pakai cangkerang tau nak cover! ni mmg terang tang tang maluuuu~~

Suasana di Samila Beach ni agak tenang, ramai pengunjung, dan sesiapa yang ingin berkelah pun boleh. Jangan lupa bawak tikar dan makanan utk picnic ya! hahaha. Di Samila Beach ni, terdapat banyak kuda yang boleh korang naik dan mereka membawa anda untuk pusing di area Samila Beach


suasana di Samila Beach
Heyyy, dah sampai Hatyai, rugi la kalau uols tak food hunting kan! hahaha. dekat area walking street mereka ada kedai tepi jalan jual makanan and barang. Ada jual somtam, kerabu maggi, sosej, barang kraftangan, souvenir and macam2 lagi.

kerabu maggi dia superb


somtam dia masam2 kaw kaw
Kami pun bergerak ke destinasi seterusnya setelah masing masing kekenyangan. Jarak perjalanan kami jauh  dan makanya, masing masing ketiduran dalam kereta sementara tunggu tiba di destinasi.

HATYAI CABLE CAR

Yang ini kami tidak jadi pergi kerana bas untuk membawa kami ke hill untuk ke cable car lambat.. jam 2.30 ptg baru hendak dibuka. Untuk jalan kaki? mmg wasalam je laaa mu nanti!! dan memandangkan hari hendak hujan, kami pun minx untuk pulang ke hostel untuk berrehat,

Kami tiba di hadapn hostel dan pulang ke bilik masing2 untuk berehat. Pada jam 5ptg, kami berjalan kaki di pekan ini berniat untuk singgah di mall2 untuk mencuci mata. Setelah pelbagai mall kami singgah, kami nekad untuk melihat apa yg menarik di Kim Yong Market.

Kim Yong ni ibarat pasar malam.Tidak banyak yang menarik yg ada disitu.  Kami berjalan sehingga terjumpa lagi kawasan lapang seperti uptown di setapak. Cuma makanan disini ada yang halal, ada yg ada Pork. So berhati hati la semasa membeli.

Kemudian, kami mengambil tuk tuk untuk travel ke ASEAN NIGHT market yang mana, perjalanan kami mengambil masa 20minit.Asean night market dibuka setiap hari pada jam 3ptg sehingga 9malam. Kawasannya agak bersih dari sampah dan paling menyeronokkan, di sini semunya makanan Halal! maka jangan ragu2, silakan membeli dan makan ye!

tomyam dia superb!

Tamat part 2.

*bersambung*

Monday, September 11, 2017

Backpack ke Hatyai, Thailand Part 1

Assalammualaikum! Hai Bloggers! 


Harini yana nak share pengalaman yana pergi ke Hatyai menaiki Train ya.

First of all, planning dulu berapa hari korang nak travel ke Hatyai. Macam trip kali ni, yana bersama 3 lagi orang kawan (bermakna kami semua seramai 4 orang) telah memilih tarikh 8 September 2017 sehingga 10 September 2017


Kami telah booking tiket train ETS pada 7 September 2017 pada pukul 11.40malam dari KL Sentral ke Padang Besar. Sewaktu itu, ETS mengalami gangguan teknikal dimana kami dikehendaki menaiki bas yang disediakan ke Stesen Sungai Buloh untuk menaiki ETS. Kami tiba di stesen Sungai Buloh pada pukul 12 pagi dan menunggu ketibaan ETS yang agak kelewatan 30minit.

muka masing2 bila kena tunggu ETS di Sungai Buloh


 Tibanya ETS di Sungai Buloh, maka perjalanan kami bermula dan kami pun tidur akibat keletihan.

Alhamdulillah, kami tiba di stesen Padang Besar pada pukul 6.15 pagi 8 September 2017. Kami pun terus menunaikan solat fardu subuh di surau berdekatan dan menunggu kaunter tiket buka. Jangan risau, kedai makan jugak ada di stesen if kelaparan. Untuk makluman, train ke Hatyai akan ada 2 kali sahaja begitu juga train dari Hatyai.

Image result for time schedule for hatyai train from padang besar

boleh rujuk gambar di atas ni. boleh dipercayai. Tapi make sure datang awal dari estimate time ya. Kalau boleh 2 jam awal sebab nak lalu immigresen malaysia dan thailand lagi. bak kata polis bantuan tu, kalau boleh jangan beli train tiket dulu takot nanti sangkut di immigresen mengenai isu ptptn or others loan yg berkait dgn CCRIS. tiket train boleh beli kemudian, tapi risau lambat jela~
Kami separatekan, dua orang pergi beli tiket manakala lagi dua orang beratur utk ke immigresen. Untuk pengetahuan, kalau mahu ke Hatyai pada weekend, kena sedia maklum ya bahawa orang terlalu ramai nak ke Hatyai sampai naik tren terpaksa berdiri dan bersempit2. kalau mahu duduk, make sure datang awal, booking tiket awal dan beratur pun awal.


masa dalam ni ikot waktu THAI ya. satu tiket 70 baht
selesai kami melalui immigresen, kami pun masuk train and cari seat. oh ye, train ke Hatyai hanya ada 2 koc sahaja ye. paham paham jela kecil nya macam mana xD


muka masing2 dapat naik train hatyai

Perjalanan memakan masa dalam 45minit dengan dua kali berhenti. Berhenti di Padang Besar Thai dengan Khlong Stesen. *Jangan turun pulak ye*

Pada pukul 10.00 pagi (Waktu Thai), waktu di Thailand lewat sejam dari Malaysia ya, kami selamat tiba di Hatyai. yeay alhamdulillah


ini gambar di dalam hatyai stesen

Kemudian kami berpakat untuk pergi checking ke hostel kami yg telah kami booking di booking.com. Hostel kami bernama WE HOSTEL HATYAI. for the first time sampai sini, ofkos la takde hala tuju kan. mula2 kami decide nak jalan kaki je sebab kalau ikot google map yg telah kami kaji di KL, perjalanannya hanya 6minit sahaja dari train. Memandangkan masing2 tidak mempunyai data, kami pun sepakat untuk amik tuktuk. Tapi diingatkan ye, kalau nak minx tuktuk hantarkan ke hostel, lebih bagus tunjukkan mereka alamat dan nama hostel ya. macam kami mula2 amik tuktuk, kami sebut WE HOSTEL, tapi tuktuk faham V HOSTEL. tak memasal burn 20 baht seorang. tah mana mana tah dia bawak kami masa first amik tuktuk tu. alhamdulillah, tuktuk kedua yg kami tahan, orangnya sangat jujur dan sangat tabah cari hostel kami.

Ini logo hostel ye

Harga hostel untuk semaam.
Sapa sapa yang nak booking hostel ni, please beritahu tuk tuk untuk drop kan korang di LEE GARDEN PLAZA ye. yang mana location WE HOSTEL ni hanya la opposite je. LEE GARDEN ni kebanyakkannya tuktuk tahu sbb tempat ni mmg famous pun. Alhamdulillah, hostel ni sangat best. Layanan tuan hostel ni sangat peramah. kami siap buat macam rumah sendiri sbb selesa sangat. Wifi mereka sangat laju. so jgn risau pasal wifi. :). Oh dia sediakan breakfast. jgn expect buffet la ye kalau dah nama pun hostel :P

Selepas check in masuk ke hostel, kami tinggalkan beg dan keluar untuk mencari sim kad. kami mencari sim kad tersebut di Lee Garden Plaza yg terletak di belakang WE HOSTEL HATYAI. Di Lee Garden Plaza, anda boleh turun escalator dan di sebelah kiri anda terdapat kiosk menjual phone. Di kiosk ini adalah milik seorang lelaki yg berasal dari Selangor dan bekerja di Hatyai. Pakej Simkad yg dijual ada banyak. Saya lebih tertarik pada pelan DTAC dimana harganya 150 baht, boleh dijadikan hotspot dan datanya unlimited. Alhamdulillah, semoga brother syam dimurahkan rezeki. Bagi para lelaki yg ingin solat jumaat, masjid yg berdekatan adalah di Pakistan Mosque. bahasa yg dituturkan dalam bahasa pakistan ya -,-

ni sim kad dtac
Selesai dengan plan telco, kami pun lunch di Food Factory di aras yang sama.  Disini terdapat satu kedai yg menjual makanan halal. Oh ye, jgn risau mereka kebanyakkan boleh bertutur dalam bahasa melayu dan inggeris. tapi bahasa melayunya lebih kepada dialek kelantan siam ye :) Di Food Factory ni, mereka menggunakan konsep kad tambah nilai. bila kita nak beli makanan, kita kena topup kad tu dulu. so depends on korang la nak topup berapa. Kami order Nasi Ayam yg berharga 50 baht seorang. Boleh tahan sedap juga nasi ayamnya~

Kemudian, kami berjalan kaki diluar Lee Garden Plaza. Kami meronda pekan Hatyai ini untuk mencari travel agent yang murah untuk bawa kami utk aktiviti keesokan dan ke Floating Market. Kami telah survey banyak tempat dan alhamdulillah, kami tertarik untuk memilih CHAN TRAVEL yg berdekatan dengan hostel kami. layanan mereka bagus. tawar menawar jugak mereka terima. transport yg mereka berikan ada sebuah kereta ya! ada aircond lagi. Alhamdulillah berbaloi.

Chan travel agency

Aktiviti yang kami minta adalah ke Chang Puak Camp, Samila Beach dengan Hatyai Cable Car. so setiap satu tempat ni mereka cas kami sebanyak 500baht. so total 3 tempat adalah 1500baht untuk 4 orang. Kami juga telah minta agency ini menguruskan aktiviti kami ke Khlong hae Floating Market pada pukul 4petang. Kami dapat menawar sebanyak 400baht untuk satu kereta and untuk return ya. kira murah dari ambil tuk tuk yg boleh mencecah harga 800 baht untuk pergi sahaja.

Currency di sana untuk mata wang malaysia bersamaan 7.80 baht. yang terujanya, semua money changer mereka diletakkan dengan harga yang sama.

Setelah selesai, kami pulang ke hostel untuk berehat sebentar menunggu sehingga pukul 4 petang untuk ke Khlong hae Floating Market.


KHLONG HAE FLOATING MARKET

Seperti yang dijanjikan, kami dibawa oleh travel guide untuk ke lokasi. Tibanya kami di lokasi, kami dibenarkan untuk berjimba sampai pukul berapa pun. ASALKAN GEMBIRA! haha
Floating market buka dari jam 3.00 petang sehingga 7.00 petang (waktu Thai)

excited tgok depan mata sendiri
Pintu gerbang


Kerabu maggi dia 30baht. ketam goreng ranggup 20baht. air cawan tembikar tu 30baht


cawan air harganya 30 baht

Dah kenyang perut, kami pun pulang ke hostel untuk berehat bagi mengumpul tenaga untuk aktiviti malamnya pula.

Setelah berehat, kami keluar ke area Lee Garden Plaza untuk melihat bazar2 disitu. Kami telah membeli sepiring udang goreng berharga 200baht, cucur udang besar sekeping berharga 50baht (kami beli dua), cakoi 20baht,pulut mangga 100baht dan aiskrim kelapa 50 baht.






*Tamat Part 1*

Bersambung~


Wednesday, May 4, 2016

Travelog Mahabbah Ke Perth, Australia Part 2

*sambungan*



18 OGOS 2015


Selepas subuh, aku, Hawa dan Wahida telah bercadang untuk berjalan jalan di sekitar luar kawasan Malaysia Hall. Suasana ketika itu sungguh tenang dan nyaman. Pukul 6 pagi, ramai orang telah keluar dari kawasan perumahan untuk ke tempat kerja malah kedai kedai runcit juga telah beroperasi pada pukul 6 pagi. Awal tak awal dorang bukak kedai? :D  Mereka juga peramah orangnya. Pekerja yang membawa barangan groceries pernah mengucapkan selamat pagi kepada kami sambil tersenyum.haha.


 





Perth CBD



ke stesen bas

Gambar sebelum kena kejar dengan orang mabuk -,-

Bas di Perth dipanggil CAT. Terdapat 4 warna, BIRU (BLUE CAT) , MERAH (RED CAT), KUNING (YELLOW CAT) dan HIJAU (GREEN CAT). Ini laman web untuk tahu route bas. Semua tempat boleh sampai jadi jangan risau sesat ye :D


Selepas puas berjalan di pagi hari di sekitar bandar Perth, kami pun pulang ke kediaman untuk bersiap dan bergerak ke University of Western Australia :D


muka masing masing busy bincang itinerary



UNIVERSITY OF WESTERN AUSTRALIA

University of Western Australia adalah universiti yang tertua di Perth. University ini terbuka untuk sesiapa nak datang melawat. Bahkan, nak masuk kelas dia nak dengar lecture pun boleh :P *kalau tak malu la* HAHAHAHAHA


hadapan pintu masuk UWA














bergambar dengan pelajar Malaysia yg belajar di Perth



KINGS PARK AND BOTANIC GARDEN, PERTH


Haaa kings park ni pun menarik jugak kalau sapa sapa yang berminat nak photoshoot nice scenery. Dia ada jambatan kaca which dinding je kaca. jalan dia biasa je. Tapi ketaq lutut mak oiiiiii scary kot dengan angin kuatnya.... Dekat sini kami melakukan aktiviti "Street Dakwah" yang mana kami menemu ramah sesiapa sahaja di Kings Park ini. Soalan kami kepada mereka berkenaan ISU Penerimaan mereka terhadap orang muslim di Perth, dan sejauh mana mereka memahami wanita berhijab :D *video nanti dah siap akan diupload di Part yang terakhir ye :)*






jambatan kaca




rakaman untuk hari kemerdekaan
sesi menemuramah pengalaman rakyat Malaysia yang telah menetap disana

Menemuramah rakyat Australia mengenai pendapat mereka

Street dakwah bersama rakyat Australia

MALAM BERSAMA MYPSA-WA (Postgraduates)



Disini, kami sempat berkumpul bersama mahasiswa mahasiswi Malaysia yang belajar di Perth. Kami berkongsi pendapat dan pengalaman dari mereka sepanjang berada di Perth. Sepanjang mereka di Perth, mereka terpaksa belajar sambil bekerja bagi menampung pembelajaran mereka yang agak mahal.. Ada juga  diantara kami yang meminta tips untuk belajar di sana. HAHAHA. berangan lebihhhh.. 








*bersambung*