Tinggalkan Jejak :D

Pages

Monday, August 6, 2018

Cara Apply Visa USA utk Malaysia

Assalammualaikum ^_^

Harini saya akan mengajar cara cara nak apply visa untuk ke USA. hehehe. ada kawan request suruh ajar macam mana caranya nak apply visa USA ni. xsusahhh, cuma leceh sedikit~.~ okay here we go!

FIRST STEP

Anda boleh bermula google tempat yg anda nak pergi. Tiket flight, tempat nak tinggal di USA dan tentukan kawan kawan / keluarga anda yang mahu ke sana bersama.

SECOND STEP


Boleh buka website USA di usatraveldocs. Di sini anda akan lihat websitenya seperti dibawah

Front page akan tertera sebegini. Pilih Malaysia ya. kalau nak bahasa inggeris pun boleh ;)


Kalau first time, click sajo yes!

Kita bukan immigran ye :)
http://www.ustraveldocs.com/my_bh/my-niv-visaapply.asp

THIRD STEP

Okay, next step pula, sila ikot langkah langkah untuk memohon VISA tu ye. Pastikan memilih VISA YG BETUL. Kalau nak pergi melancong, pastikan anda memohon VISA jenis B1/B2 (VISA PELANCONGAN / PERNIAGAAN) BUSINESS/LEISURE. Walaupun anda student di Malaysia, anda jangan pula pilih visa student pula ye. VISA Student hanya untuk student yg melanjutkan pelajaran di UNITED STATE SAHAJO.

okay jom sambung. Pastikan anda baca mengenai VISA PERNIAGAAN/ PERLANCONGAN.

http://www.ustraveldocs.com/my_bh/my-niv-typeb1b2.asp

Untuk pengetahuan semua, anda dikehendaki untuk menyediakan document document penting untuk ke USA ye. Seperti 3 bulan gaji, surat confirmation kerja, etc etc. Boleh rujuk dalam gambar di bawah :)


Oh ya! Jangan lupa anda perlu menyediakan gambar untuk visa ke USA ye. Pastikan anda pergi ke kedai gambar and beritahu orang kedai tu yang anda mahu tangkap gambar untuk visa ke USA ye. Selalunya orang kedai tahu ukurannya and background utk VISA. background VISA perlulah putih! Minta softcopy dan hardcopy gambar.

http://www.ustraveldocs.com/my_bh/my-niv-typeb1b2.asp
http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-visafeeinfo.asp#visatypes


Ni ada lah visa fee. Harga visa ni bergantung kepada money Currency malaysia. kalau makin mahal, tabah la nak bayar harga visa. and pastikan BAYAR VISA yang BETUL. ONCE PAID, NO REFUND YA. salah, BURN BABY BURNNNN. haha so be wise !

http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-paymentinfo.asp

Di atas ni adalah bank yang boleh anda buat pembayaran untuk VISA. boleh pilih. ada bank transfer, JOMPAY and cash kat atm. sebelum bayar, anda kena download DEPOSIT SLIP untuk membuat pembayaran.

http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-paymentinfo.asp

Setiap Deposit SLIP ada number reference 1 yg berbeza. Unik number. And slip ni ada expired date. pastikan nak bayar nanti baru download. Pilih Deposit Slip mengikut harga visa.


ni contoh deposit slip

FOURTH STEP


Dah hadam semua pasal VISA? haha. okay jom lah kita start mengisi borang utk apply VISA. borang ni namanya DS-160 tau. pastikan tiada kesalahan dalam borang ni. kena PERFECT. kalau tidak, borang anda akan direject, duit visa anda akan burn. 

http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-ds160info.asp

buka website ni untuk isi DS-160. https://ceac.state.gov/genniv/ . 


Pilih location : MALAYSIA. Enter code as in the box. Lepas tu, tekan START AN APPLICATION.

Nanti dekat first page tu ada diberikan UNIQUE ID ye. ID tu kena simpan utk rujukan. andai kata xsiap isi, save and boleh cari balik by click RETREIVE AN APPLICATION or download website save dlm folder. Kalau nak cari balik tekan dekat UPLOAD AN APPLICATION, masukkan attachment yg dah download tu ye.

ni CONTOH UNIQUE ID TU. :AA00801ZXE

DS-160 ni wajib untuk setiap ahli keluarga yang pergi. Kalau 5 orang yang pergi, 5 DS-160 form kena isi. Setiap sorang kena ada satu. And make sure semua information betul!

No worries kalau belum beli tiket flight, visa boleh beli even belum confirm ticket flight. Just masukkan estimtate time and date nak travel ya.

Lepas dah setel isi DS-160 form, boleh proceed ke seterusnya, buat portal untuk temuduga ye. payment boleh buat sebelum book temuduga :)

FIFTH STEPS

Buka website https://cgifederal.secure.force.com/?language=English&country=Malaysia , dan daftar untuk buat portal. Website ini untuk book temuduga sahaja tau.



Lepas dah daftar, akan tertera homepage sebegini. ahhh tgok je gambar ea..hahaaha






Dia akan keluar date appointment. paling awal masa ni 6 June.

kalau pergi satu family, boleh book appointment sekali dengan family. Di bahagian dependents, masukkan nama ahli keluarga



dah setel, boleh proceed BAYAR
bayar untuk 5 orang terus. ZASSS 
Lepas dah bayar tu, tunggu 24hours untuk dia approve ya. Resit bayaran makesure bawa semasa interview nanti. tu untuk bukti bayaran. Lepas dah setel bayar, tunggu approval, bila dah approve, anda boleh mula pilih tarikh n masa untuk interview.

Pilih tarikh dan masa yuk!

dah setel, boleh la print appointment details. Make sure ni kena bawa. sebagai bukti kita ada interview.






Make sure datang ke Jabatan Kedutaan USA awal ya. sebab beratur di luar Kedutaan USA tu tersangat la ramai. Begs kalau boleh xperlu bawa, bawa hanya sekadar document yang penting cukup. Handphones dan car keys kena tinggalkan di guard sebelum masuk. Pastikan tak demam or any illness. sebab kalau demam or tak sihat, mmg xboleh masuk langsung. Please wear proper clothes. Bawa passport, ic, gambar visa and supporting documents.

Sekian sahaja untuk visa USA untuk warga Malaysia. :) Selamat melancong!













Monday, April 30, 2018

Cara untuk Daftar Nikah bagi pasangan yg menetap di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Assalammualaikumm....

Fuhhhh last update 2017 tu. adoi. sekarang ni sudah Bulan April 2018 -,-. aduhai. lama betul dah tak berblog. maaf la, dah meningkat usia ni, makin malas nak hapdateeeeeee! *ampunnnn*

Haaa topik menarik dak ataih ni? menarik no. hehehe. okayy, memandang aku ni dah meningkat usia, dan dah nak menamatkan zaman bujang ni *sobs*, meh sini aku nak share... Aku tahu, kalian mesti macam blur blur apa la yang perlu buatkan? haaa. meh sini aku nak ajar steps by steps. Insha Allah.

TAPI, NI UNTUK KALAU DUA DUA PASANGAN MENETAP DI KUALA LUMPUR YE !!!

bagi negeri lain, mintak ampuuunnnn. mungkin boleh baca untuk rujukan atau mungkin boleh ambil sikit tips2 ni ya.


FIRST STEP :

Planning dulu tarikh, tempat nikah, mas kahwin, hantaran apa semua dengan parents dulu. Kalau semua setuju boleh proceed.

SECOND STEP:

WAJIB ISI ONLINE UNTUK DAFTAR NIKAH. Cukup salah seorang sahaja yang perlu isi. Kalau lelaki yang nak isi, make sure details perempuan betul ya. Pastikan tarikh nak isi tu sekurang-kurangnya 90 hari dari tarikh nikah ye! Kalau lebih dari 90 hari, jgn la gatai pi isi. Sabaq naaaaa! Nah ni website untuk isi online di sini : SPPIM..

Gambar akan tertera seperti di bawah ye:


Bagi yang baru nak isi, sila Klik butang "PERMOHONAN BARU".Bila klik sahaja butang tersebut, akan popup satu window yg menyatakan syarat2 untuk mengisi. Jangan panik pula ye.hihihi

nampak tak number 4 tu. haaa dah cakap kannnn
Lepas tu korang isi la sampai habis~ Rujuk gambar yeeeee!

Ni bahagian LELAKI

NI BAHAGIAN PEREMPUAN

MAKLUMAT KEBENARAN

MAKLUMAT WALI

BILA SIAP SEMUA, STATUS AKAN KELUAR BEGINI

Status Permohonan untuk LELAKI akan tertulis : ISI BORANG
Status Permohonan untuk PEREMPUAN (ada dibahagian bawah dlm gambar atas ni) akan tertulis : MENUNGGU KELULUSAN LELAKI)

Disini anda boleh mencetak borang masing masing ya. Pastikan anda mencetak 2 salinan seorang. Maksudnya yg lelaki 2 salinan, yang perempuan pun 2 salinan la.

Oh ya, cetak jugak senarai semak untuk rujukan dokumen pemohon yg perlu dibawa bersama semasa nak hantar ke JAWI nanti!

ini utk perempuan ye. lelaki xbanyak. pastikan document yg terlibat tu ada ye!


Perasan x atas tu ada tulis NO RUJUKAN PEMOHON? haaa. number rujukan tu jgn la pulak hilangkan. NO RUJUKAN ni untuk anda gunakan bila rasa perlu ubah atau baru nak print out borang. so tak perlu risau jika dah selesai isi borang, boleh print pada bila bila masa sahaja.


THIRD STEP :

Both boleh buat HIV TEST dulu~ pastikan HANYA KLINIK KESIHATAN SAHAJA YE! xboleh swasta, xboleh hospital. KELINIK KESIHATAN SAHAJA. hahahhaa

kalau orang setiawangsa, boleh pergi klinik kesihatan dato keramat di Dewan Sri Iskandar tu. Pastikan anda telefon dulu Klinik Kesihatan and book tempat. sebab mereka limit 10 orang je dalam sehari.! Masa mereka adalah pukul 2.00pm sehingga 4.00pm. pastikan bawa bahagian HIV TEST yg ada dlm borang yang dah dicetak tu. tak lama pun testnya. dan yang paling best, BAYARAN RM1 ! hehehehehhee

FORTH STEP:

Make sure lelaki yg ambil tanda tangan imam kariah masjid untuk pengesahan ya. Kalau IC Selangor, tapi menetap di KL, sila isi borang pengesahan mastautin dan minta sekali tanda tangan imam kariah masjid. Borangnya boleh ambil di sini http://www.jawi.gov.my/my/component/tags/tag/5-borang..
Selepas selesai ambil tanda tangan imam kariah, semua document tu boleh diberikan kepada perempuan.. ( kalau duduk luar dari KL, rasanya lelaki kena submit dulu di PAID untuk dapatkan kelulusan) berbeza jika kedua duanya satu negeri. Boleh dihantar bersama sahaja.


FIFTH STEP:

Next step, perempuan pula lak kena ambil tanda tangan imam kariah. Perempuan pun boleh je proceed dulu kalau taknak tunggu lelaki punya. Tapi depends on imam kariah masing2. ada imam kariah nak tengok BAKAL LELAKI PUNYA DOCUMENT. ada yang tak perlu. So nak selamat, bawa la sekali. Make sure jumpa imam kariah , bawa sekali WALI ya. Sebab Wali pun perlu menandatangani borang permohonan tersebut. *perempuan leceh sikit harapnya bersabar ea*

Telefon dulu pejabat masjid, minta number imam. and datang WAKTU PEJABAT YE BUKAN SUKA SUKA HATI -,-.


SIXTH STEP:

Dah selesai tanda tangan dari imam? boleh la ke JAWI untuk pengesahan~ di JAWI ni kena bersabar lebih. *anda akan tahu bila anda disana nanti* hahaha

Make sure datang awal ya.

naik escalator di drop off JAWI, terus ke belah kanan. anda akan nampak dia tulis ni
Ambil number dahulu. Jangan main serbu je kaunter -,-. Tekan untuk bahagian penyerahan document nikah. Bayaran akan dikenakan satu pasangan hanyalah RM25 sahaja. so bayar la sorang half  ye. karang gaduh pula sapa yang patut bayar.hihihi

Selepas membuat pembayaran, nanti pihak JAWI akan pulangkan document anda yang telah diluluskan!!! ALHAMDULILLAH. DAH BOLEH KAHWIN SEKARANG! ehhh.hahahhaa

Dah selesai, boleh la bagi ke imam kariah belah perempuan. Kalau boleh sebulan sebelum or seminggu sebelum la. tapi make sure book tarikh akad nikah dlu la risau imam dah ada orang yg book kan.huhuhu.


Mudah kan? alhamdulillah. lagi 2 bulan lagi nak tunggu tarikh yg bahagia. hehe. Alhamdulillah. Doakan kami dipermudahkan urusan dan semoga kalian pun dipermudahkan urusan ye!


TAHNIAH SEMUA












Thursday, September 14, 2017

Backpack ke Hatyai, Thailand Part 2

9 September 2017


Kami bangun seawal 5 pagi jam Thailand (6 pagi di Malaysia) bagi menunaikan solat fardu subuh. Setelah itu, kami berehat dan pada jam 7 pagi, kami turun ke pantry hostel untuk breakfast. Breakfast kami disitu hanyalah roti kosong dan jem. Air kopi/koko hendaklah dibancuh sendiri. "self service"

lagi sorang payah nak bangun, maka ada 3 cawan jela.hahaha
Setelah kenyang bersarapan, dan jam menunjukkan pkul 9 pagi, kami pun berjalan ke CHAN TRAVEL untuk aktiviti kami pada hari ini

CHANG PUAK CAMP

Kami tiba disini pada jam 10.15 pagi. Agak jauh jugak sebenarnya dari tempat kami tinggal ke sini. *padanlah harganya 500baht utk satu tempat, mmg berbaloi sbb jauh sgt perjalanannya*

Tibanya di pintu gerbang Chang Puak Camp, kami bergambar dulu.

no filter hokayy. haha
Disini terdapat pelbagai aktiviti, antaranya ATV, naik Gajah, Memanah, Menembak, Crocodile Show and Elephant Show. Untuk ATV dan naik Gajah, satu aktiviti ini berharga 500 baht, manakala memanah pula 10 anak panah bersamaan 150baht dan menembak berharga 100baht.
Disana terdapat pakej A dan pakej B yg mana telah merangkumi semua aktiviti ini. Harganya sebanyak 1000baht.




Kami decide untuk main 2 game sahaja. yang perempuan hendak menaiki gajah, manakala yg lelaki hendak berlumba ATV. haha. pengalaman menaiki gajah amat menyeramkan sebenarnya. Gajah yang kami naiki masih muda. dan sangat kuat merajuk! Perjalanan kami mengambil masa 30 minit dengan laluannya meredah hutan. Tibanya dia kawasan tasik, gajah tersebut dikehendaki melintas tasik tersebut. Gajah kami hanya berjalan separuh sahaja di dalam tasik tersebut. dan berhenti sangat lama. Tuan kepada gajah tu puas memujuk gajah tersebut untuk bergerak namun gajah tu tetap berdegil. dalam hati kami hanya Allah je yang tahu apa kami rasa. dalam hati jangan la gajah tu mengamuk baling kami masuk dalam tasik tu. tasik tu dalam!

Setelah tuan itu memujuk gajah tersebut, akhirnya gajah tu mengikut arahan. Kami selamat tiba di tempat permulaan. Sumpah, itu la first and the last saya merasa naik gajah. lepas ni tak mahu dahhhh! kesian + takot!

Lelaki pula baru memulakan perlumbaan ATV nya, yang mengambil masa 40 minit melalui jalan hutan. jalannya kurang mencabar berbanding di Malaysia kata mereka. well, u guys boleh try rasa and compare kot?



Setelah puas beraktiviti di Chang Puak Camp, kami pun meneruskan perjalanan kami ke destinasi seterusnya....

SAMILA BEACH, SONGKHLA

Yeszaaaa, tempat orang kata viral la. pantai di Samila,Songkhla yang terdapat patung mermaid bercanda di pantai. haha. Honestly, kami berempat tak selfie dgn patung tu sbb patung tu seksi sgt~ Little mermaid dalam disney pun pakai cangkerang tau nak cover! ni mmg terang tang tang maluuuu~~

Suasana di Samila Beach ni agak tenang, ramai pengunjung, dan sesiapa yang ingin berkelah pun boleh. Jangan lupa bawak tikar dan makanan utk picnic ya! hahaha. Di Samila Beach ni, terdapat banyak kuda yang boleh korang naik dan mereka membawa anda untuk pusing di area Samila Beach


suasana di Samila Beach
Heyyy, dah sampai Hatyai, rugi la kalau uols tak food hunting kan! hahaha. dekat area walking street mereka ada kedai tepi jalan jual makanan and barang. Ada jual somtam, kerabu maggi, sosej, barang kraftangan, souvenir and macam2 lagi.

kerabu maggi dia superb


somtam dia masam2 kaw kaw
Kami pun bergerak ke destinasi seterusnya setelah masing masing kekenyangan. Jarak perjalanan kami jauh  dan makanya, masing masing ketiduran dalam kereta sementara tunggu tiba di destinasi.

HATYAI CABLE CAR

Yang ini kami tidak jadi pergi kerana bas untuk membawa kami ke hill untuk ke cable car lambat.. jam 2.30 ptg baru hendak dibuka. Untuk jalan kaki? mmg wasalam je laaa mu nanti!! dan memandangkan hari hendak hujan, kami pun minx untuk pulang ke hostel untuk berrehat,

Kami tiba di hadapn hostel dan pulang ke bilik masing2 untuk berehat. Pada jam 5ptg, kami berjalan kaki di pekan ini berniat untuk singgah di mall2 untuk mencuci mata. Setelah pelbagai mall kami singgah, kami nekad untuk melihat apa yg menarik di Kim Yong Market.

Kim Yong ni ibarat pasar malam.Tidak banyak yang menarik yg ada disitu.  Kami berjalan sehingga terjumpa lagi kawasan lapang seperti uptown di setapak. Cuma makanan disini ada yang halal, ada yg ada Pork. So berhati hati la semasa membeli.

Kemudian, kami mengambil tuk tuk untuk travel ke ASEAN NIGHT market yang mana, perjalanan kami mengambil masa 20minit.Asean night market dibuka setiap hari pada jam 3ptg sehingga 9malam. Kawasannya agak bersih dari sampah dan paling menyeronokkan, di sini semunya makanan Halal! maka jangan ragu2, silakan membeli dan makan ye!

tomyam dia superb!

Tamat part 2.

*bersambung*