Tinggalkan Jejak :D

Pages

Monday, August 6, 2018

Cara Apply Visa USA utk Malaysia

Assalammualaikum ^_^

Harini saya akan mengajar cara cara nak apply visa untuk ke USA. hehehe. ada kawan request suruh ajar macam mana caranya nak apply visa USA ni. xsusahhh, cuma leceh sedikit~.~ okay here we go!

FIRST STEP

Anda boleh bermula google tempat yg anda nak pergi. Tiket flight, tempat nak tinggal di USA dan tentukan kawan kawan / keluarga anda yang mahu ke sana bersama.

SECOND STEP


Boleh buka website USA di usatraveldocs. Di sini anda akan lihat websitenya seperti dibawah

Front page akan tertera sebegini. Pilih Malaysia ya. kalau nak bahasa inggeris pun boleh ;)


Kalau first time, click sajo yes!

Kita bukan immigran ye :)
http://www.ustraveldocs.com/my_bh/my-niv-visaapply.asp

THIRD STEP

Okay, next step pula, sila ikot langkah langkah untuk memohon VISA tu ye. Pastikan memilih VISA YG BETUL. Kalau nak pergi melancong, pastikan anda memohon VISA jenis B1/B2 (VISA PELANCONGAN / PERNIAGAAN) BUSINESS/LEISURE. Walaupun anda student di Malaysia, anda jangan pula pilih visa student pula ye. VISA Student hanya untuk student yg melanjutkan pelajaran di UNITED STATE SAHAJO.

okay jom sambung. Pastikan anda baca mengenai VISA PERNIAGAAN/ PERLANCONGAN.

http://www.ustraveldocs.com/my_bh/my-niv-typeb1b2.asp

Untuk pengetahuan semua, anda dikehendaki untuk menyediakan document document penting untuk ke USA ye. Seperti 3 bulan gaji, surat confirmation kerja, etc etc. Boleh rujuk dalam gambar di bawah :)


Oh ya! Jangan lupa anda perlu menyediakan gambar untuk visa ke USA ye. Pastikan anda pergi ke kedai gambar and beritahu orang kedai tu yang anda mahu tangkap gambar untuk visa ke USA ye. Selalunya orang kedai tahu ukurannya and background utk VISA. background VISA perlulah putih! Minta softcopy dan hardcopy gambar.

http://www.ustraveldocs.com/my_bh/my-niv-typeb1b2.asp
http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-visafeeinfo.asp#visatypes


Ni ada lah visa fee. Harga visa ni bergantung kepada money Currency malaysia. kalau makin mahal, tabah la nak bayar harga visa. and pastikan BAYAR VISA yang BETUL. ONCE PAID, NO REFUND YA. salah, BURN BABY BURNNNN. haha so be wise !

http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-paymentinfo.asp

Di atas ni adalah bank yang boleh anda buat pembayaran untuk VISA. boleh pilih. ada bank transfer, JOMPAY and cash kat atm. sebelum bayar, anda kena download DEPOSIT SLIP untuk membuat pembayaran.

http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-paymentinfo.asp

Setiap Deposit SLIP ada number reference 1 yg berbeza. Unik number. And slip ni ada expired date. pastikan nak bayar nanti baru download. Pilih Deposit Slip mengikut harga visa.


ni contoh deposit slip

FOURTH STEP


Dah hadam semua pasal VISA? haha. okay jom lah kita start mengisi borang utk apply VISA. borang ni namanya DS-160 tau. pastikan tiada kesalahan dalam borang ni. kena PERFECT. kalau tidak, borang anda akan direject, duit visa anda akan burn. 

http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-ds160info.asp

buka website ni untuk isi DS-160. https://ceac.state.gov/genniv/ . 


Pilih location : MALAYSIA. Enter code as in the box. Lepas tu, tekan START AN APPLICATION.

Nanti dekat first page tu ada diberikan UNIQUE ID ye. ID tu kena simpan utk rujukan. andai kata xsiap isi, save and boleh cari balik by click RETREIVE AN APPLICATION or download website save dlm folder. Kalau nak cari balik tekan dekat UPLOAD AN APPLICATION, masukkan attachment yg dah download tu ye.

ni CONTOH UNIQUE ID TU. :AA00801ZXE

DS-160 ni wajib untuk setiap ahli keluarga yang pergi. Kalau 5 orang yang pergi, 5 DS-160 form kena isi. Setiap sorang kena ada satu. And make sure semua information betul!

No worries kalau belum beli tiket flight, visa boleh beli even belum confirm ticket flight. Just masukkan estimtate time and date nak travel ya.

Lepas dah setel isi DS-160 form, boleh proceed ke seterusnya, buat portal untuk temuduga ye. payment boleh buat sebelum book temuduga :)

FIFTH STEPS

Buka website https://cgifederal.secure.force.com/?language=English&country=Malaysia , dan daftar untuk buat portal. Website ini untuk book temuduga sahaja tau.



Lepas dah daftar, akan tertera homepage sebegini. ahhh tgok je gambar ea..hahaaha






Dia akan keluar date appointment. paling awal masa ni 6 June.

kalau pergi satu family, boleh book appointment sekali dengan family. Di bahagian dependents, masukkan nama ahli keluarga



dah setel, boleh proceed BAYAR
bayar untuk 5 orang terus. ZASSS 
Lepas dah bayar tu, tunggu 24hours untuk dia approve ya. Resit bayaran makesure bawa semasa interview nanti. tu untuk bukti bayaran. Lepas dah setel bayar, tunggu approval, bila dah approve, anda boleh mula pilih tarikh n masa untuk interview.

Pilih tarikh dan masa yuk!

dah setel, boleh la print appointment details. Make sure ni kena bawa. sebagai bukti kita ada interview.






Make sure datang ke Jabatan Kedutaan USA awal ya. sebab beratur di luar Kedutaan USA tu tersangat la ramai. Begs kalau boleh xperlu bawa, bawa hanya sekadar document yang penting cukup. Handphones dan car keys kena tinggalkan di guard sebelum masuk. Pastikan tak demam or any illness. sebab kalau demam or tak sihat, mmg xboleh masuk langsung. Please wear proper clothes. Bawa passport, ic, gambar visa and supporting documents.

Sekian sahaja untuk visa USA untuk warga Malaysia. :) Selamat melancong!













2 comments: